Cadrele didactice formate la CFCL vor preda astronomia pe înțelesul copiilor

Cadrele didactice formate la CFCL vor preda astronomia pe înțelesul copiilor

Peste 250 de cadre didactice din învățământul preșcolar și primar au participat, sâmbătă, 11 februarie, la un webinar gratuit organizat de departamentul Educație timpurie și Învățământ primar din cadrul Centrului Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Evenimentul a pus în discuție subiecte ce au tangență cu Științele și noțiunile de astronomie.

Pentru a demara lucrările webinarului, formatoarea Angela Teleman, dr., conf.univ., a provocat auditoriul să răspundă la întrebarea: Ce noțiuni din astronomie sunt studiate în învățământul preșcolar și primar? Aceasta a generat un alt șir de întrebări legate de temele studiate de copiii din instituțiile de educație timpurie și elevii claselor primare: Soarele se mișcă? Câte stele sunt în univers? Câte planete sunt în familia soarelui? Ce rol are luna ca satelit? Ce înseamnă explorarea spațială? Pentru obținerea unor răspunsuri adecvate și pe înțelesul copiilor, Angela Teleman a făcut apel la domeniile de referință pentru științe: științele vieții, pământului și fizicii. La fel, a luat în calcul prevederile curriculare pentru educația timpurie și învățământul primar.

Fiind preocupat de cunoștințele din domeniul astronomic deținute de pedagogi, invitatul special al webinarului, Vitalie Chistol, dr., conf. univ. la Universitatea Tehnică din Moldova, șef Observator astronomic şi planetariu, a dat peste cap un șir de mituri pe care cadrele didactice le aplică la ore și activități. Făcând apel la exemple concrete dumnealui a explicat procesul de calcul al distanțelor între stele. Totodată, a vorbit despre poziția pământului față de soare, despre fazele lunii și schimbarea anotimpurilor. De asemenea, a prezentat un șir de deosebiri între stele și planete. Apreciabil este faptul că Vitalie Chistol a făcut uz de poezia eminesciană pentru a explica unele fenomene astrale, fapt ce facilitează însușirea multor noțiuni astronomice.

Stela Gînju, dr., conf. univ. la UPSC a venit în fața publicului cu un șir de recomandări, metode care vor determina pedagogii să faciliteze însușirea noțiunilor de astronomie în învățământul preșcolar și primar. În opinia formatoarei, pentru a înțelege mai ușor noțiunea de orbită, foarte util poate fi Jocul Soarele și Planetele. Pentru a înțelege fazele lunii, propune Povestea Euristică De ce luna a rămas fără rochiță dar și completarea unei Fișe de observare timp de 28 de zile. La fel de practic poate fi experimentul De ce luna luminează unde soarele este reflectat în oglindă.

În partea finală a webinarului, Angela Teleman a revenit cu un Demers inductiv de predare unde a prezentat un suport informativ despre Univers, Sistemul solar, Lună etc. și a oferit publicului un șir de recomandări. De asemenea, a prezentat 3 caiete de Științe, pentru elevii claselor a II-a, a III-a, a IV-a ale căror autor este, alături de Stela Gînju.