CFCL a sărbătorit Ziua națională a lecturii în RM

CFCL a sărbătorit Ziua națională a lecturii în RM

Ziua națională a lecturii în RM, marcată anual la 14 februarie, a servit drept bun prilej pentru organizarea mesei rotunde cu genericul Promovarea lecturii ca bază pentru informare şi învăţare pe tot parcursul vieţii. Evenimentul a fost organizat de Sala de lectură a Centrului Formare Continuă și Leadership din cadrul Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” în parteneriat cu Departamentul Educaţie Timpurie şi Învățământ Primar.

Printre participanți am regăsit colegi de la UPSC, formatori ai CFCL și cadre didactice care urmează stagiile de formare profesională continuă Pedagogia în Învățământul Primar.

Scopul întrunirii online a fost consolidarea rolului cărţii şi lecturii în dezvoltarea personalităţii. La fel, s-a mizat pe schimbul de experienţă prin reliefarea unor soluţii eficiente pentru asigurarea informaţională și, nu în ultimul rând, pe conştientizarea faptului că există soluţii ce pot fi implementate doar prin efort comun.

Elizaveta Globa, bibliotecar principal, a vorbit publicului despre Promovarea resurselor informaționale ca  imbold în dezvoltarea competențelor creative ale utilizatorului. Dumneaei a scos în evidență practicile de lucru aplicate în Sala de Lectură în vederea asigurării programelor de formare continuă pe perioada aflării cadrelor didactice la cursuri. Respectiv, conţinutul surselor informative le poate fi util în elaborarea lucrărilor de curs, tezelor de licenţă, tezelor de masterat, doctorat şi în pregătirea examenelor pentru sesiuni. În rezultatul acestor practici, a fost lansat fişierul subiectelor la didactica disciplinelor școlare, la care au acces pedagogii pentru a se informa, a găsi sursa informativă necesară în elaborarea demersului didactic, elaborarea referatelor științifice, în procesul de susținere a gradului didactic.

Ecaterina Scherlet, directorul Bibliotecii Științifice UPSC, a prezentat un șir de resurse informaționale digitale, clasificându-le pe categorii. A explicat în pași concreți modalitățile de căutare a informației în catalogul electronic. A vorbit despre repozitoriul instituțional – o arhivă instituțională electronică care acumulează și oferă acces la rezultatele cercetărilor științifice din universitate: materiale didactice (manuale, note de curs, ghiduri); publicații științifice, monografii; articole științifice publicate în revistele științifice ale UPSC, materiale ale conferințelor. La fel, a prezentat conținutul bibliotecii electronice.

Importanța lecturii în dezvoltarea cunoștințelor elevilor a fost abordată de Natalia Melnic, dr., lector universitar, formator în cadrul DETÎP al CFCL.

Despre Lectură și evoluție bazată pe cunoaștere a vorbit doctoranda Victoria Perliman, cercetător șt. stagiar la Institutul de Cercetare Inovare și Transfer Tehnologic al UPSC. Aceasta a scos în evidență câteva experiențe de promovare a cărții și lecturii.

Pe parcursul desfășurării evenimentului publicul a fost încântat de recitalul de poezie și medalionul muzical adus în dar de Dulcineea Hâncu, elevă în clasa a X-a la IP LT „George Călinescu” din capitală.