La Centrul de Formare Continuă și Leadership se învață gestionarea stresului
Managementul stresului în viața de toate zilele și la locul de muncă a fost genericul șirului de seminare organizate gratuit în perioada 1-7 februarie de către Centrul Formare Continuă și Leadership în cadrul programului de dezvoltare personală „Managementul stresului”.
Participând la activități, mai mult de 300 de persoane și-au dat răspuns la întrebările: Ce înseamnă stresul? Care sunt formele stresului? Ce este epuizarea profesională sau burnout? Care sunt cauzele și consecințele stresului? etc.
Pentru a intra în esența tuturor fenomenelor psihologice produse de stres, dr. Inga Platon, psihoterapeut, a vorbit participanților despre reacția luptă sau fugi (manifestată în primele 5 secunde) – un mecanism de autoconservare prezent în ADN-ul fiecăruia dintre noi.
Formatoarea a analizat, împreună cu publicul, cele cinci forme pe care le ia stresul la o anumită etapă, apelând la diverse exemple întâlnite în viață și oferind drept soluții de diminuare a efectului psihologic diverse metode și tehnici. La fel, s-a referit și la sindromul general de adaptare care presupune depășirea a trei faze prin care trece persoana supusă stresului: reacția de alarmă, rezistența, epuizarea.
Așa cum a afirmat Inga Platon, stresul poate lua și o formă benefică contribuind la restabilirea echilibrului interior dereglat de solicitările exterioare. Stresul ne poate scoate din stări de apatie, ne poate face să devenim optimi, în cazul când nu trăim un stres inutil, cronic. Deci, nu uităm că viața e aici și acum și noi trebuie să trăim aici și acum prioritizând lucrurile astfel ca viața să fie o satisfacție. Prezența stresului în viața noastră depinde de atitudine și foarte multe depind de pesimismul și optimismul care ne domină interiorul.
Formatoarea recomandă să spunem stop reacțiilor emoționale, să identificăm metode de gestionare a emoțiilor într-o manieră eficientă, să antrenăm zilnic și conștient rezistența la stres prin controlul emoțiilor și a respirației. De asemenea, să lucrăm cu stările noastre și să încercăm să ne schimbăm atitudinea față de factorii de stres din viață.
Într-o atmosferă prietenoasă cei prezenți la activități au învățat să aplice o serie de strategii utile în prevenirea și diminuarea epuizării nervoase.
Stimați colegi,
vă invităm să participați la modulele tematice promovate de CFCL,
pentru a beneficia de consultația profesioniștilor în domeniu!