Prevenirea și soluționarea conflictului de interese abordat împreună cu manageri ai colegiilor din țară

Prevenirea și soluționarea conflictului de interese
abordat împreună cu manageri ai colegiilor din țară

Manageri ai colegiilor din Cahul, Ungheni, Hâncești, Orhei, Chișinău au participat, marți, 23 mai, la atelierul de lucru cu genericul: „Prevenirea și soluționarea conflictului de interese în managementul educațional” organizat de Centrul Republican de Dezvoltare a Învățământului Profesional din cadrul Centrului de Formare Continuă și Leadership în parteneriat cu Autoritatea Națională de Integritate.

În deschiderea evenimentului, directorul CFCL, Viorica Andrițchi, dr. hab., prof. univ., a venit cu un mesaj de încurajare a cadrelor de conducere să investească în dezvoltarea profesională și personală a cadrelor didactice, a membrilor echipei manageriale. La fel, a prezentat oferta de formare continuă a personalului din învățământul profesional tehnic, adaptată nevoilor beneficiarilor, așteptărilor agenților economici și necesităților educaționale ale elevilor.

Formatorul Vitalie Armașu, specialist principal în Direcția Evaluare, Prevenire și Implementare a politicilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate a pus în dezbatere problema conflictului de interese în instituțiile de învățământ din țară, plasând accentul pe acțiuni de identificare, anticipare, prevenire și conștientizare a fenomenului. Expertul ANI a făcut referire la actele legislative ce vizează conflictul de interese și zonele de risc a acestuia.

În acest context, Octavian Vasilache, șeful Centrului Republican de Dezvoltare a Învățământului Profesional, a menționat despre importanța codului deontologic ca document de reglementare a conflictelor de interese și a altor situații problematice produse în instituțiile de învățământ.

Un șir de întrebări din partea managerilor instituțiilor de învățământ profesional tehnic a provocat Completarea declarației de avere și interese personale. Respectiv, participanții au avut posibilitatea să obțină informații veridice de la prima sursă referitor la: modul de evaluare a valorii bunurilor și serviciilor procurate; modul de indicare a valorii bunurilor, în speță prețul de piață a imobilului; modul de corectare a greșelilor și completarea declarației depuse până la expirarea termenului-limită etc. Menționăm că formatorul a simulat completarea online a declarației de avere și interese personale, care, la fel, a fost însoțită de întrebări de clarificare din partea participanților și explicații detaliate, cu exemple din practică.