Formabilii CFCL își depistează nivelul de anxietate

Datorită multiplelor solicitări Departamentul Educația adulților și Dezvoltare personală din cadrul Centrului de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, a desfășurat repetat modulul „Anxietatea. Strategii de reducere a anxietății”. Cele 4 ateliere au fost, la fel, dirijate de Inga Platon, doctor în psihologie, lector universitar, psihoterapeut.

Așa cum a menționat formatoarea, anterior stările provocate de stres erau puse frecvent în discuții. Actualmente în viața omului contemporan și-a făcut prezența anxietatea. De aceea, este foarte actuală și binevenită cunoașterea metodelor de depistare acesteia, a factorilor și mecanismelor de funcționare. De asemenea, este necesară analiza fricilor, atacurilor de panică și acțiunilor de diminuare a lor.

În aceeași ordine de idei Inga Platon a subliniat faptul că toate schimbările în viață vin din interior spre exterior, deci este binevenit să ne punem întrebări corecte. De exemplu: „Ce ar trebui să fac ca să mă cunosc mai bine pe mine însumi?”. Astfel, când omul își cunoaște resursele, vulnerabilitățile, slăbiciunile, și toate aspectele ce îl pot face activ – știe pe ce se poate baza. Nu sunt de ignorat nici factorii sociologici, fiziologici, biologici și psihologici ce influențează viața și din care cauză putem deveni anxioși.

Psihoterapeuta a inițiat un laborator în care formabilii au învățat să-și depisteze nivelul de anxietate prin aplicarea diferitor teste, exerciții, autoevaluare etc. De asemenea, cei peste 200 de participanți au fost invitați să practice tehnica relaxării corporale și mintale prin respirație corectă. Respectiv, au încercat să facă o diferență între tipurile de anxietate. Așa au descoperit că există anxietate ce poate fi de folos, dar și anxietate patologică sau generalizată care poate trece în forme agravante.

Menționăm că toate recomandările sunt oferite pentru a aduce persoanelor un echilibru psihologic de durată și o stare de spirit benefică care contribuie esențial la sporirea calității nivelului muncii și a vieții personale.

Reamintim că cei care au fost prezenți la cel puțin trei ateliere vor deveni deținătorii unui certificat.