În zilele de 1 și 2 noiembrie Departamentul Educația adulților și Dezvoltare personală din cadrul Centrului de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a desfășurat programul de dezvoltare personală „Psihologia minciunii”.
Pe parcursul celor două ateliere, psihoterapeutul Inga Platon, doctor în psihologie, lector universitar, a insistat pe faptul ca fiecare participant să înțeleagă care sunt avantajele și dezavantajele minciunii, să facă diferență dintr-o minciună patologică și cea cu funcție terapeutică sau de protecție. Formatoarea a prezentat publicului un șir de instrumente utile în detectarea minciunii și în investigarea pe intern sau în relații.
În cadrul primului atelier Inga Platon a propus aplicarea unui test de autocunoaștere, prin intermediul căruia participanții au avut posibilitatea să afle cât de bine își pot regla comportamentul și la ce nivel este capacitatea lor de autoreglare. Un alt test de autoevaluare și autocunoaștere a fost aplicat pentru ca fiecare să conștientizeze cât de bine poate detecta o minciună. În baza experienței pe care fiecare o are, au exersat pentru a putea ușor identifica minciuna.
În al doilea atelier, prin metoda mindfulness aplicată în cinci pași, psihologul a adus la cunoștința auditoriu semnele și mesajele verbale, și nonverbale prin care se propagă o minciună.
Scopul acestor două ateliere a fost inițierea pedagogilor în buna cunoaștere a comportamentului colegului, elevului, persoanei de alături, și în citirea motivelor, cauzelor ce stau la baza acestor comportamente, ținând cont de faptul că minciuna este o prezență cotidiană, iar noi trebuie să știm să construim relații bune cu oamenii.
La activități au fost prezenți peste 280 de participanți, care vor beneficia de certificate cuantificate în 1 credit.
Menționăm că programul va continua la 9 și 10 noiembrie.