Limba Română, altfel, la UPSC. Revelații succesive și experiențe de neuitat  

În perioada 18.10.2024-20.10.2024, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a găzduit 100 de profesori de limba și literatura română din IPLMN, din toată țara, grație MEC al RM, au trăit o nouă experiență, 3 zile de imersiuni cultural-lingvistice, în format față în față, desfășurată în cadrul programului de formare continuă „Perfecționarea competențelor lingvistice de comunicare a profesorilor de limba română din IPLMN”, realizat ca parte a Programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025, aprobată prin HG nr. 115/07.03.2023.

Activitățile de perfecționare a competențelor lingvistice de comunicare multidimensional, proiectate de echipa de proiect din cadrul UPSC multidimensional, s-au materializat în:

IMERSIUNI DE COMUNICARE:

  • Atelier de comunicare și dicție. Formatori: Ecaterina Godoroja, lector universitar, UPSC, trainer de dicție.
  • Atelier de scriere: Cuvântul potrivit la locul potrivit. Formatori: Lucia Cepraga , dr., conf. univ., UPSC, Svetlana Bîrsan, dr., conf. univ., ASEM
  • Atelier de discuții: Viitorul european al RM – pașii spre aderare. Vizită la Parlamentului RM și dialog cu deputata Marcela Adam, secretarul Comisiei parlamentare „Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media”.
  • Atelier de lectură: „Dai ce ai și ai ce dai”. Formatori: Adrian Ghicov, dr., conf. univ., UPSC, Iulia Iordăchescu, lector.
  • Atelier de discuții: Biblioteca personală: între necesitate și plăcere. Formator: Iulia Iordăchescu, lector.
  • Dialoguri de suflet prin scene interferente: Întâlnire cu poetul Iulian Filip, doctor în filologie, prozator, dramaturg, grafician, folclorist, Maestru în Artă..

Invitați de onoare:  Nina Crulicovschi, interpretă de muzică ușoară, Artistă a Poporului, Maestru al Artei din Republica Moldova, Adrian Idricean, muzician, compozitor, textier;

IMERSIUNI CULTURALE:

  • Lansarea manualului limba română. Manual pentru adulți, reprezentanți ai minorităților naționale. Nivel A1
  • Atelier intercultural „Cămașa cu altiță – simbol identitar românesc în lume și tezaur în patrimoniul UNESCO”. Invitați de onoare și formatori: Marina Dumbrăveanu, profesoară la Centrul Educației Estetice „Lăstărel”, membra comunității „Șezătoarea Basarabiei”, interpretă de muzică populară, care a încântat audiența prin cuvânt, port popular și cântec autentic.
  • Valorificarea comunicării muzeale. Vizită la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
  • Teatrul – limbaj universal al comunicării. O seară de teatru – Piesa „Casa Mare”. Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Activitățile proiectate și-au atins scopul de a dezvolta competențele de comunicare în limba română prin valorificarea strategiei educaționale „ÎNVĂȚĂM ALTFEL” și ametodei  ESPERE (Energie Specifică pentru o Ecologie Relațională Esențială).