Sesiunile de formare profesională continuă, organizate de Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cu participarea cadrelor didactice de la Colegiul de Ecologie, au înregistrat continuitate.
Amintim că în toamna anului curent Centrul Republican de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Departamentul Educația adulților și Dezvoltare Personală din cadrul CFCL au desfășurat la Colegiul de Ecologie formări dedicate procesului educațional în baza paradigmei STEM. În cadrul acestor sesiuni participanții au învățat să aplice noi metode și strategii de predare, cu expunerea în paralel a principiilor cheie pentru a gestiona schimbarea în domeniu, ținând cont de etapele implementării proiectelor respective în procesul instructiv-educativ, ce ar asigura o învățare activă și aducătoare de bucurie pentru elevi.
Finalitatea acestor formări a făcut posibilă organizarea de către colegiu a Conferinței teoretico-practice (națională cu participare internațională) cu genericul Abordarea STEAM – imperativ al timpului: delimitări conceptuale și aplicări practice. Evenimentul a avut drept scopcunoașterea principiilor de bază ale conceptului educației /modelului STEAM și dezvoltarea la elevi a abilităților și competențelor aplicative pentru o societate tehnologică modernă. De asemenea și aplicarea inițiativelor inovatoare în vederea valorificării potențialului personal și profesional, integrarea armonioasă a domeniilor curriculare cu lumea reală, cu experiențe riguroase și relevante pentru elevii din învățământul profesional-tehnic.
În deosebita platformă de discuții și schimb de idei a fost implicat și reprezentantul CFCL, Octavian Vasilache, șef al CRDÎP.
Evenimentul a vizat aspecte legate de delimitările conceptuale ale abordării STEAM și modurile practice în care aceasta poate fi implementată în diverse contexte educaționale și profesionale. Prin prezentarea proiectelor STEAM, participanții au avut oportunitatea de a explora tendințele actuale și inovative în domeniu, consolidând astfel idei și strategii pentru integrarea cu succes în practică.
Conferința a evidențiat importanța abordării STEAM în dezvoltarea gândirii critice, creativității și rezolvării problemelor, subliniind faptul că STEAM reprezintă un imperativ al timpului în contextul schimbărilor rapide din lumea contemporană.