Centrul Formare Continuă și Leadership în parteneriat cu Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, UPS „Ion Creangă”, au organizat un eveniment de comunitate și prezentare a echipamentelor tipice Clasa Viitorului.
Acțiunea s-a desfășurat în incinta Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă și a avut menirea de a motiva profesorii să opteze pentru schimbarea opticii curriculare de pe abordarea monodisciplinară pe cea inter- și transdisciplinară.
Prezentă la eveniment, Viorica Andrițchi, dr. hab., prof. univ., directoarea Centrului Formare Continuă și Leadership, a vorbit publicului despre importanța promovării inter- și transdisciplinarității ca strategie de abordare a cunoaşterii, ce oferă posibilitatea de a ieşi din ,,cutia” disciplinară, de a deschide curriculumul către lumea reală, către viaţă, aşa cum este ea trăită de cei ce învaţă.
„Omul și Tehnologia sunt protagoniștii noului secol pe care îl trăim, care stau la baza schimbării și a progresului în orice domeniu de activitate. În învățământ cadrele didactice au rolul hotărâtor în transformarea educației, astfel încât să răspundă noilor provocări cu care se confruntă omenirea.
Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă întreprinde acțiuni pertinente pentru transformarea educației conform noilor deziderate. Credem că Educația STEAM – o abordare ce combină patru științe și arta (S- Sience (Știință); T- Tehnology; (Tehnologie); E- Engineering (Inginerie); A- Arts (Artă); M- Mathematics (Matematică)) – este o soluție pedagogică pentru schimbarea paradigmei curriculare. Rezultatul acestui mix de știință și artă propune un mediu de învățare atractiv, motivant pentru copii, oferă oportunități de învățare experiențială, de gândire critică”, a menționat Viorica Andrițchi.
Victoria Belous, directoarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, a vorbit despre domeniile educaționale în care pot fi utilizate tehnologiile și cum se produce instruirea pedagogilor care optează pentru implementarea digitalizării și inovațiilor în educație. „Ne-am axat pe utilizarea tehnologiei inovatoare la clasă și vrem să instruim toți profesorii din aceste domenii. Avem deja 60 de școli partenere care au primit echipament digital gratuit, prin concurs. Pentru acest fapt, exprim gratitudine fondatorilor „Clasei Viitorului” și partenerilor noștri care fac donații școlilor ce au o „Clasă a Viitorului”.
În cadrul evenimentului, a fost organizată o prezentare teoretică a echipamentelor: Arduino sunfounder, Pocket lab, Ochelarii VR, Ozobot, AdaFruit, Microscopul digital. Pe parcursul zilei au fost desfășurate și ateliere practice, unde au fost utilizate echipamentele în lucrul cu grupuri mici. Astfel, cu ajutorul formatorilor „Clasei Viitorului” Viorel Bocancea (prof., dr., conf. univ.), Zinaida Urîtu (profesoară de fizică, gr. didactic I) și Inna Donos (profesoară de informatică, gr. didactic I, doctorandă), utilizatori ai tehnologiilor digitale în activitatea educațională, s-a produs un util schimb de experiență și bune practici.
Participanți la eveniment au fost profesorii beneficiari ai Centrului Formare Continuă și Leadership și viitorii beneficiari ai Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, UPS „Ion Creangă”.
Această activitate demonstrează că Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă este Universitatea Pedagogilor din toată țara, care deține competența și principalele mecanisme de îmbunătățire a calității resursei umane din învățământ – formarea inițială și continuă a cadrelor didactice și manageriale, și un centru (CFCL) care își asumă misiunea de a pregăti sistemul educațional pentru promovarea inovațiilor digitale, fiind susținut de Centrul Național „Clasa Viitorului”.









