Experții CFCL te învață cum să reduci numărul „hoților de timp”

Vineri, 10 martie 2023, Departamentul Educația adulților și Dezvoltare personală din cadrul Centrul Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă a desfășurat modulul tematic cu genericul: Managementul timpului.

Evenimentul a avut drept scop primordial oferirea instrumentelor utile în atingerea obiectivelor individuale și obținerea eficienței maxime în ceea ce privește unitatea de timp. Acesta a înglobat activități practice și de cunoaștere, care au adus în vizor instrumente utile în managementul corect al timpului personal, în descoperirea „hoților de timp” și prioritizarea obiectivele. La fel, au fost puse în practică metode de facilitare a procesului de gestionare eficientă a timpului, instrumente care pot oferi un real ajutor în buna organizare și focusare pe obiectiv. Printre acestea regăsim: Metoda Kanban, Pomodoro, Pareto 20/80, Analiza ABC, „Mănâncă-ți broasca”.

În faza inițială formatoarea Tatiana VERDEȘ, dr., conf. univ, a elucidat conceptul de TIMP. Apoi toți cei prezenți au fost invitați să reflecte asupra activităților desfășurate în ultimele 24 de ore pentru a stabili cât timp le „fură”: serviciul, educația și dezvoltarea personală, familia, hobby-urile, acțiunile pentru sănătate și sportul, prietenii și lumea înconjurătoare. În baza listei formulate aceștia au putut foarte ușor să identifice „hoții timpului” personal, categorisind obiectivele conform Matricei Eisenhower.

Finalmente, au fost enumerate cauzele irosirii timpului, care provin din constrângeri produse din vina proprie, dar și din constrângeri produse din vina altor persoane. La fel, a fost prezentată lista celor mai frecvenți „hoți de timp”.

Tatiana Verdeș a vorbit publicului despre fundamentele gestionării timpului. În opinia dumneaei, pentru a reuși să îți organizezi eficient timpul, trebuie să-ți setezi eficient obiectivele. Accentul trebuie pus pe prioritizare, căci, pentru a lucra eficient, este necesar să începi cu activitățile indispensabile, care oferă cea mai mare valoare. Formatoarea a îndemnat participanții să reducă numărul surselor ce au misiunea doar de a distrage atenția, ținând cont de faptul că doar puține dintre ele cer un răspuns urgent. La fel de important este și Time Managementul, care presupune o planificare detaliată și eficientă a timpului, dar care reduce substanțial stările stresante.

În punctul culminant al modulului, formatoarea a propus un șir de obiceiuri de organizare a timpului, care pot fi un reper pentru cei care abia încep să se inițieze în domeniul managementului timpului. În opinia dumneaei, este foarte important ca fiecare să-și formuleze obiective clare, să-și planifice totul conform priorităților, folosind instrumente de planificare. Pentru o satisfacție personală, este recomandat  să-și ofere un premiu pentru lucrările realizate la timp.