Să ne cunoaștem formatorii

Stimați colegi! Dragi prieteni!

Așa cum v-ați obișnuit, revenim pentru a vă prezenta un expert în domeniul formării profesionale continue din cadrul Centrului Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Violeta VRABII,
doctor în psihologie, formator național, cercetător științific superior,
lector universitar, Departamentul Psihopedagogie, Psihologie și Management Educațional

Violeta Mîțu (Vrabii) s-a născut la 25 februarie 1973, în frumoasa familie a lui Vasile și a Mariei Mîțu din Podgoreni, sat pitoresc amplasat pe meleagurile raionului Orhei. La scurt timp după nașterea micuței, fiind obligată de circumstanțele profesionale, familia Mîțu își schimbă locul de trai în Cucuruzenii de Sus, Orhei. Menționăm că părinții au activat ca maiștri în cadrul Școlii profesionale din localitate.

Provenind dintr-o familie de pedagogi, era și firesc ca Violeta Mîțu să absolve școala cu mențiune. Acest fapt i-a facilitat oarecum și înmatricularea la Școala normală „Vasile Lupu” din Orhei, unde a urmat specialitatea Învățător la clasele primare.

În perioada 1992-1995, are parte de cei mai frumoși ani de studenție, încadrându-se la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, unde studiază psihologia la Facultatea Psihopedagogie.

Debutul profesional o regăsește la Liceul spaniol „Miguel de Cervantes”, unde activează ca învățătoare. Patru ani mai târziu se angajează ca lector superior, disciplina psihologie, la Universitatea de Ecologie. În perioada anilor 2007–2010 este profesoară de psihologie la Colegiul de Management, Economie şi Drept. Anul 2010 îi oferă oportunitatea de a se angaja în funcția de lector universitar în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei unde, până în 2022, este și psiholog, și formator naţional. Aici își face studiile de doctorat la specialitatea Psihologia socială (2014-2018).

La 1 februarie 2019 obține titlul științific de doctor în psihologie, o realizare la care a muncit împreună cu oameni deosebiți, iar acest fapt i-a adus în față noi oportunități și premise pentru creșterea personală și profesională. Au urmat studiile de masterat în domeniul Comunicării Instituționale la Universitatea Transfrontalieră din Galați cu sediul la Chișinău (2019-2021).

Violeta Vrabii este absolut fascinată de tot ceea ce face. Este la curent cu toate actele normative care reglementează procesul de formare profesională continuă a cadrelor didactice şi celor de conducere. Cunoaște toate conceptele standardelor profesionale de învățare pe tot parcursul vieții pentru cadrele didactice. Astfel, inspiră formabilii cu noi subiecte din domeniul psihologiei, cu noi abordări și forme de implementare care, cu siguranță, le vor fi utile.

Pe parcursul anilor, Violeta Vrabii activează în diverse domenii:Psihologia generală, Psihologia personalității, Psihologia vârstelor, Psihologia educației, Consiliere în dezvoltare personală, Psihopedagogie, Branding profesional. Investește în dezvoltarea profesională, integrându-se în diverse activități puse la dispoziție de proiecte ştiinţifice: „Educaţia centrată pe cel ce învaţă” (2012, formator naţional); „Modernizarea Managementului educaţional drept bază a unei educaţii de calitate”, realizat în colaborare cu Centrul de Dezvoltare a Educaţiei din Polonia și cu MECC al RM;  „Epistemologia şi praxeologia asistenţei psihologice a învăţării pe tot parcursul vieţii”; „Fundamentarea paradigmei de profesionalizare a cadrelor didactice în contextul provocărilor societale”; „Reforma învăţământului în Republica Moldova privind implementarea Standardelor de competenţă profesională a cadrelor de conducere din învăţământul general” etc.

O regăsim în grupul de experţi din cadrul Programului de sprijin pentru reforma educaţiei în Republica Moldova (2014). Este formator local în domeniul dezvoltării curriculare prin Programul de formare profesională continuă la Modulul tematic „Evaluarea prin descriptori la disciplina Dezvoltare personală în clasele I-XII” (2018). Participă la diverse stagii de formare în domeniul educaţiei parentale pozitive, de dezvoltare personală, de management. Și astea sunt doar câteva dintre experiențele doamnei V.Vrabii.

Are în palmares peste 50 de publicații științifice și metodico-didactice:monografii colective, ghiduri metodologice, articole în reviste științifice naționale, articole în volumele unor conferințe internaționale de peste hotare, articole în culegeri științifice cu participare națională/internațională etc. Publicațiile respective expun conținuturi teoretico-praxiologice cu privire la: dezvoltarea personală/profesională a cadrului didactic în contextul învățării pe tot  parcursul vieții;motivarea profesională în domeniul didactic; identitatea cadrului didactic în contextul brandingului profesional; dezvoltarea personală – condiție a schimbărilor societale; reglarea/autoreglarea afectivă în procesul educațional.

Interviu Blitz cu Violeta Vrabii

Destin

Femeie, fiică, mamă … profesor  

Misiune asumată

A da viață, a educa, a fi util oamenilor 

Un atu profesional

Empatia

Cea mai importantă realizare/performanță profesională

Teza de doctor în psihologia socială Dimensiunile psihosociale ale dezvoltării personale a cadrului didactic.  

3 calități definitorii ale EU-lui personal

Onestitatea, empatia, responsabilitatea

Bucuria vieții

Viața este un dar.

Mândria incontestabilă

În viață, incontestabil, cea mai importantă este Familia.

Unul din visurile nerealizate

Încă nu am ajuns în toate locurile pe care râvnesc să le văd, dar vreau neapărat să vizitez Israelul, vreau să ajung în locurile Sfinte.

Investesc în….

Familie.

Planuri de viitor

Nu am obiceiul de a planifica viitorul. Mă bucur și mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru fiecare clipă. Dar, cu siguranță, îmi doresc schimbări în statutul personal și profesional. Și da, mă gândesc la o nouă călătorie.

O revelație sufletească

Cresc și admir flori. Îmi place enorm de mult să călătoresc și să colecționez îngerași și clopoței.

 5 sfaturi pentru formabili

În mod normal nu ofer sfaturi, doar accentuez unele idei care știu sigur că pot fi utile pentru dezvoltarea personală și profesională continuă:

  1. Fiți persoane demne de încredere!
  2. Stimulați încrederea celorlalți în Persoana dvs. prin umanism!
  3. Acceptați că ați greșit și aveți curajul de a admira propria imperfecțiune/unicitate!
  4. Conștientizați propriile valori!
  5. Respectați-vă angajamentele și faceți cu grijă promisiuni!

Vom menționa că 2023 este anul în care Violeta Vrabii a sărbătorit un frumos jubileu, prilej de care vom profita, mulțumindu-i pentru profesionalismul și dedicația de care a dat dovadă pe parcursul îndelungaților ani în care ne este alături, dar și pentru a-i ura noi aspirații, victorii curajoase, perseverență şi prosperitate.

La mulți ani!