Departamentul Educație Timpurie și Învățământ Primar din cadrul Centrului Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a desfășurat, în perioada 27 SEPTEMBRIE – 6 OCTOMBRIE, a.c., o serie de activități în cadrul unui parteneriat cu Centrul de educație timpurie „Scăpărici” din orașul Chișinău.
Subiectul de interes a fost axat pe Dificultăți și deficiențe în proiectarea eșalonată a activităților în cadrul Instituțiilor de Educație Timpurie.
Fiind ghidați de formatoarea Mihaela Pavlenco, dr., conf. univ., cadrele didactice au fost antrenate în proiectarea activităților integrate din grădiniță. În realizarea cu succes a acestui proces le-au fost utile: Codul Educației; Cadrul de referință al Educației Timpurii; Curriculum pentru Educație Timpurie; Standardele de Învățare și Dezvoltare a Copilului de la naștere; Reperele metodologice de organizare a procesului educațional în IET; Ghidul de implementare a CRET, CET și SÎDC; Ghidul cadrelor didactice pentru educație timpurie și preșcolară dar și cel pentru educatorii de la grupele de creșă; Metodologia de monitorizare și evaluare a dezvoltării copilului în baza SÎDC (1,5-7 ani) etc.
În context, au fost abordate cadrul normativ, structura, formele de organizare ale educației timpurii în corelare cu sistemul național. De asemenea, a fost analizată poziționarea teoretică și conceptuală a educației timpurii vizavi de psihologie și pedagogie. Ulterior a fost analizat Managementul implementării și monitorizării curriculumului pentru Educație timpurie, astfel scoțându-se în evidență strategia, metodologia, instrumentarul dar și asigurarea didactică a procesului educațional.



