Expoziție de documente istorico-culturale despre Holocaust la CFCL

Sala de Lectură a Centrului de Formare Continuă și Leadership, din cadrul Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a adunat într-o expoziție documente istorico-culturale de excepție ce vizează fenomenul de Holocaust. Evenimentul de lansare a întrunit cadre didactice, personal științific din mediul academic, studenți de la Facultatea Filologie și Istorie din cadrul UPSC, precum și alte personalități interesate de studierea Holocaustului.

Prin diversitatea de documente, cărți și materiale audio-vizuale, Expoziția „Supraviețuitorii Holocaustului – de la eliberare și până la reintegrare” oferă o oportunitate unică de a înțelege istoria Holocaustului și impactul acestuia asupra supraviețuitorilor. Ba mai mult, oferă o privire detaliată asupra istoriei Holocaustului, prezentând documente rare și memorabile despre experiențele supraviețuitorilor. Printre materialele expuse se regăsesc publicații precum: „Copii evrei în Transnistria: Unitate de învățare pe tema Holocaustului 1941-1942”, „Reîntoarcerea la Viață: Supraviețuitorii Holocaustului de la eliberare și până la reintegrare”, „The Auschwitz Album”.

Unul dintre punctele centrale ale expoziției este prezentarea amintirilor Hannei Meler-Faust, născută în orașul Rădăuți din sudul Bucovinei, care a trăit tragedia deportării împreună cu familia sa în Transnistria. Menționăm că aceste mărturii personale sunt reflectate și în cărțile destinate elevilor și profesorilor, oferind astfel o perspectivă unică asupra suferințelor îndurate în perioada Holocaustului.

Expoziția include și materiale multimedia, DVD-uri cu filme precum: „Adio pentru totdeauna: Povestea Hannei Meler-Faust” și „Reîntoarcerea la viață” aducând în prim plan poveștile de reabilitare ale unor supraviețuitori precum Joseph Chernez, Aviva Unger, Dov Freiberg, Miriam Akavia, și Cela Lieberman.

Documentele istorice reprezintă o oportunitate valoroasă de educație și conștientizare a istoriei tragice a Holocaustului. Lucrările pot fi documentate în Secția de Lectură CFCL (mun. Chișinău, str. Doina 104). Prezentarea acestora poate fi accesată online: https://www.calameo.com/read/00660275687427eac8ad8.

Toți cei interesați sunt așteptați cu drag să participe și să contribuie la această inițiativă de educare a comunității.