Centrul Național de Educație Rutieră, din cadrul Centrului de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, a desfășurat, la data de 1 februarie 2024, Seminarul Republican „Implementarea materialului didactic Întrebări pentru susținerea examenului teoretic în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule”. Desfășurat online, prin Google Meet, cu participarea a peste 90 de persoane din toată țara, seminarul a adus în prim-plan modificări și noi perspective ce vizează domeniul formării conducătorilor auto.
În cadrul activităților organizate, participanții au avut ocazia să exploreze subiecte variate, de la politici educaționale până la aspecte practice ale evaluării conducătorilor auto. Au împărtășit idei și perspective cu privire la modul în care educația rutieră poate evolua și se poate adapta la nevoile în schimbare ale societății.
Agenda seminarului a inclus o serie de prezentări și discuții susținute de reprezentanți ai procesului de formare și evaluare a conducătorilor auto. Reprezentantul Ministerului Educației și Cercetării, Liliana Buimestru, doctor în științe ale educației, consultant principal a serviciului de învățare pe tot parcursul vieții, a abordat documentele de politici educaționale utile în formarea conducătorilor de vehicule.
De asemenea, Vasile Onceanu, doctor, conferențiar universitar la Centrul Național de Educație Rutieră, a prezentat o perspectivă generală asupra materialului didactic ce vizează susținerea examenului teoretic în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule.
Radu Voiticovschi, șef Serviciu Siguranță rutieră în cadrul Direcție politici în domeniul întreținerii drumurilor a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a adus în discuție „Concordanța mijloacelor de semnalizare rutieră în conformitate cu standardele tehnice naționale existente”.
Reprezentantul Direcției Documentare Conducători Auto a Departamentului Înmatriculare a Mijloacelor de Transport și Calificare a Conducătorilor Auto din cadrul ASP, Vladimir Railean, a relatat situația actuală în domeniul evaluării conducătorilor de vehicule.
Seminarul a oferit o platformă de dialog și schimb de experiențe, promovând inovația și excelența în procesul de formare a conducătorilor auto. Prin prezentări interactive și discuții constructive, participanții au contribuit la dezvoltarea continuă a sistemului de formare a conducătorilor de vehicule, consolidând astfel importanța acestui domeniu în societatea contemporană.
