Educația parentală – în atenția CFCL
Una dintre direcțiile de activitate ale Centrului de Formare Continuă și Leadership constituie promovarea programelor de educație parentală, precum și formarea cadrelor didactice și manageriale în vederea promovării la nivel de instituție, comunitate a programelor de educație parentală.
Astfel, la 27 aprilie formatoarea Centrului Formare Continuă și Leadership, Ecaterina Moga, dr., psiholog a fost gazda unui eveniment online în care a pus în dezbatere provocările parvenite în educația copiilor, raportare făcându-se la secolul vitezei și al IT.
În acest context, psihologul a vorbit publicului despre Principiul oglinzii, îndemnând pe fiecare dintre ei să fie model pentru copilul său, precum și Principiul ochelarilor, care vizează descoperirea interiorului copilului și scoate în evidență calitățile lui.
Invitatul special al evenimentului, Geanina Spiriduș, învățătoare la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Bacău, a vorbit publicului despre episoadele din activitatea sa didactică care i-au format o experiență foarte bună pentru dimensiunea dată. În opinia profesoarei, singurul mod în care poți să faci față oricărui tip de provocare la care te supune copilul este ca tu însuți să fii în echilibru pe acest domeniu pentru a fi de ajutor.
Pentru a explica anumite reacții și comportamente ale copiilor și părinților, Ecaterina Moga a scos în evidență mecanismul de funcționare a creierului. De asemenea, a descris influențele asupra educației produse de: vizionarea reclamelor și produselor mass-media, urmărirea influencerilor, jocurile video, rețelele de socializare. Astfel concluzionând că Oamenii pot deveni Zombi, pentru că IT poate submina până la anulare orice inițiativă personală, orice comportament intenționat, diminuând controlul interior al proceselor mintale. Respectiv copiii sunt controlați de stimuli externi sau mijloace de manipulare. Așa apare atitudinea mentală pasivă, ca o inerție psihologică și fizică, indusă de undele alfa.
Pentru a diminua oarecum influențele produse de mediul online, formatoarea îndemnat participanții să-și schițeze un plan de dezvoltare personală în care se vor conține nevoile copiilor.
Menționăm că webinarul a fost înregistrat. Prin urmare, toți cei interesați de subiectul abordat îl pot viziona accesând linkul: https://www.youtube.com/watch?v=pfh2Q7KF_L8
Totodată, Centrul de Formare Continuă și Leadership invită părinții, cadrele didactice și manageriale la următoarele webinare, care urmăresc formarea abilităților parentale în contextul provocărilor societale.



