„Interdependență și relații sociale” a fost genericul celui de-al treilea atelier din cadrul programului de dezvoltare personală Seniorii 60+. Evenimentul online din 14 iulie curent a fost organizat de Departamentul Educația Adulților și Dezvoltarea Personală din cadrulCentrului de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Activitatea workshopului a fost dirijată și moderată iscusit de formatorul Svetlana Nastas, doctor în pedagogie, care a abordat interdependența din perspectiva fenomenului de relații interumane. Primordial s-a referit la interacționarea dintre diferite tipuri de persoane (patru categorii, numite convențional: ai casei, apropiați, cunoscuți, necunoscuți).
Fiecărui participant i s-a propus să activeze în cadrul mai multor aplicații (în mod consecutiv) ce vizau – din diferite unghiuri de vedere – tematica propusă din start, cu ulterioara analiză, realizată în comun, a răspunsurilor oferite.
La fel, a fost abordat subiectul diferitelor tipuri de relații (personale, cu comunitatea, internaționale), de asemenea prin intermediul unui algoritm conținut într-o aplicație specială. În concluzie, au fost stabilite regulile – care, de altfel, interferează mult între ele – ce determină comunicarea relațională în contextul propus, prin prisma respectului ca fenomen, precum și a respectării moralei, legii și etichetei.
Pe final, s-a trecut la analiza temei „Relații ale naturii umane”, cu identificarea ulterioară a concluziilor, ce au fost sintetizate într-un rezumat care să conțină și niște sarcini pentru o viitoare activitate, în spiritul continuității tematicii atelierului „Interdependență și relații sociale”.
Iulian BOGATU