Care sunt factorii ce ne influențează starea emoțională

Departamentul Educația adulților și Dezvoltare personală din cadrul Centrului de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, a lansat cu succes modulul „Anxietatea. Strategii de reducere a anxietății”.

În cadrul primului atelier, psihoterapeutul Inga Platon, doctor în psihologie, lector universitar, a abordat Mecanismul de funcționare al anxietății, cauze și efecte. Formatoarea a vorbit participanților despre tipul de anxietate care poate aduce beneficii și anxietatea patologică sau generalizată care poate trece în forme agravante. În acest context, a explicat amănunțit toți pașii primordiali în depășirea anxietății raportându-se la factorii și mecanismul de funcționare a acesteia. Referire a făcut și la frici, acțiunile de diminuare a fricilor, atacurile de panică, înfruntarea lor și ieșirea din blocajele emoționale. De asemenea, a prezentat factorii sociologici, fiziologici, biologici și psihologici care influențează viața.

Specialista a propus publicului o serie de exerciții și tehnici de diminuare rapidă a anxietății. Pentru a reduce riscurile aprofundării stărilor de anxietate, Inga Platon a îndemnat participanții să verifice știrile o singură dată pe zi, referire făcând, îndeosebi, la persoanele care sunt predispuși spre anxietate.

Finalmente, cei peste 150 de participanți au însușit faptul că anxietatea, atunci când este adecvată situației, poate fi o sursă de protecție. De exemplu în timpul susținerii examenelor, când neliniștea nu este de durată.

Menționăm că persoanele care vor fi prezente la cel puțin trei ateliere din cadrul modulului (total 4) vor deveni deținătorii unui certificat cuantificat cu 1 credit.