Să ne cunoaștem formatorii

Să ne cunoaștem formatorii

Stimați colegi! Dragi prieteni!

Centrul Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” continuă campania de promovare a formatorilor din cadrul instituției
și vă propune să o cunoașteți pe

Angela TELEMAN,
șefa Departamentului Educație Timpurie și Învățământ Primar,
doctor în științe pedagogice, conferențiar universitar

Dacă o veți întreba despre anul nașterii, Angela TELEMAN își va aminti de frumusețea șirului de toamne trăite din 1980 încoace, dar și de frumoasa copilărie trăită în satul Iurceni, localitate înconjurată de Codrii Nisporenilor, ai căror locuitori transmit și promovează o îndeletnicire strămoșească – olăritul. Menționăm că Iurceniul este renumit prin tradiționalul târg Bâlciul Olarilor, care adună anual olari din țară și de peste hotare încă din anul 1988.

Împreună cu sora ei, a crescut într-o familie cu părinți de o cumsecădenie rară, unde școala și rezultatele școlare aveau loc de cinste.

În anul 1996 a fost admisă la Colegiul Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași, specialitatea Pedagogia Învățământului Primar. Anii de studenție au convins-o în totalitate că nu poate fi altceva decât învățătoare. Și-ar fi dorit să ia această cale imediat după finalizarea studiilor la colegiu, dar planurile i-au fost zădărnicite de dorința de a merge la facultate. Menționăm că a activat în funcția de educator la grădinița din Iurceni.

Studiile de licență și le face la Universitatea Pedagogică de Stat „ Ion Creangă” unde, în anul 2005, obține titlul de licențiată în pedagogie la specialitățile Pedagogia învățământului primar și limbă engleză.

2005 este anul cu semnificație deosebită pentru Angela Teleman, an în care își începe activitatea de laborant și cadru didactic la Catedra Pedagogia Învățământului Primar în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În același an aplică la studii de master în cadrul Institutului de Științe ale Educației, specialitatea Pedagogie generală. La îndemnul șefei de catedră Pedagogia Învățământului Primar, Maria Harea, conf. univ., renunță la activitatea didactică universitară și merge să activeze în calitate de învățătoare, iar această activitate o face mai puternică din punct de vedere profesional.

În perioada anilor 2006-2009, își face studiile în cadrul Școlii doctorale a Universității de Stat din Tiraspol, unde se bucură de totala susținere a coordonatorului, dr. hab. Ilie Lupu. În 2010 obține titlul de doctor în științe pedagogice la specialitatea 14.00.02 Teoria și metodologia instruirii. În această perioadă Angela Teleman se avântă într-o activitate dificilă, acceptând funcția de lector universitar la programele de formare profesională continuă de la catedra Pedagogia preșcolară și Învățământ primar din cadrul Institutului de Științe ale Educației.

Din 2014 până în prezent activează la catedra Pedagogia Învățământului Primar în cadrul UPSC, șefă catedră dr. Ludmila Ursu, de unde nu și-ar dori să plece niciodată.

Mulți ani la rând a fost coordonator al programelor de formare profesională continuă la specialitatea Pedagogia Învățământului Primar, ca astăzi să ajungă să organizeze activitatea Departamentului Educație Timpurie și Învățământ primar al Centrului Formare Continuă și Leadership din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Interviu Blitz cu Angela TELEMAN

Destin

Încerc să conștientizez că pedagogia este, totuși, un domeniu de activitate, nu și menirea mea. Nădăjduiesc că în timp îmi voi putea demonstra acest fapt. De un lucru sunt sigură: aprecierea celor cu care mă intersectez ar putea fi valoroasă în vederea sublinierii acestei idei. Totul se învârte în jurul acestui domeniu, deși fac și alte activități. Totuși, oare locul meu este în pedagogie?

Misiune asumată
Îmi doresc să influențez pozitiv studenții și cadrele didactice în vederea mânuirii eficiente și calitative a instrumentelor pedagogice. Totodată, vreau să contribui la transformarea școlii într-un loc unde elevii nu doar învață, ci și pun întrebări, socializează și se manifestă, un mediu în care ei vin cu plăcere.

Un atu profesional
Funcțiile de educator și învățător mi-au ușurat activitatea de cadru didactic universitar și  predarea pentru programele de formare profesională continuă.

Cea mai importantă realizare/performanță profesională
Dacă ar fi să mai trec o dată prin școala doctorală, știind munca ce trebuie depusă, aș ezita. De aceea cea mai importantă realizare este obținerea titlului de doctor în pedagogie.

3 calități definitorii ale EU-lui personal
În timp, am colectat următoarele păreri împărțite în trei:
Insistentă
„Izghită”
Carismatică

Bucuria vieții
Bucuria vieții, ca mamă, sunt cei doi copii.
Bucuria vieții, ca și copil, este prezența părinților în viața mea.
Bucuria vieții, ca profesionist, este că fac parte dintr-o comunitate academică extraordinară.
Bucuria vieții, ca om, ar fi legată de o afirmație pe care am auzit-o de la cineva: „Viața se analizează din punctul tău de vedere, ca persoană, nu în comparație cu altcineva.” Astfel, pot spune că bucuria vieții mele este să simt că mă autodepășesc la un anumit moment.

Mândria incontestabilă
Sunt iurceneancă, fac parte din familia crengiană, sunt membră a unui colectiv profesoral extraordinar și asta este minunat.

Unul din visurile nerealizate
Nu am ajuns să răsfoiesc cărți la o bibliotecă universitară dintr-o țară străină.
Investesc în planurile de viitor.

Planuri de viitor
Obținerea calității de conducător de doctorat.

O revelație sufletească
Revelația mea personală a fost momentul când am realizat ce înseamnă puterea de a te ridica când ai căzut.

5 sfaturi pentru formabili
Să citească,
Să învețe,
Să reflecteze,
Să aplice,
Să aspire!