Centrul de Formare Continuă și Leadership și Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului – parteneri în formarea profesională continuă a cadrelor didactice și manageriale din învăţământul general
La 17 februarie Centrul de Formare Continuă și Leadership (CFCL) din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC) a organizat Seminarul metodologic republican cu genericul: „Cadrul strategic de dezvoltare a resurselor umane din învățământul general la nivel raional/ municipal”. Evenimentula avut drept scop oferirea de consultanță factorilor de decizie din cadrul Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului (OLSDÎ) în domeniul racordării managementului dezvoltării resurselor umane din învățământul general la direcțiile strategice ale sistemului educațional.
Ludmila Armașu, prorector pentru relații internaționale și cooperare, dr., conf. univ., a evidențiat importanța evenimentului, accentuând că UPSC este instituția de învățământ superior pedagogic din țară, care contribuie în mod esențial la asigurarea unei educații de calitate prin intermediul formării profesionale inițiale și continue a personalului didactic și managerial.
Prezentă la eveniment, reprezentanta Ministerului Educației și Cercetării, Marcelina Baleca, șef Serviciul învățare pe tot parcursul vieții, a evidențiat direcțiile strategice de dezvoltare a resurselor umane din învățământul general, îndemnând participanții la eveniment să valorifice cele mai eficiente modalități de dezvoltare a resurselor umane, în baza nevoilor profesionale ale cadrelor didactice și manageriale. Doamna Baleca a reiterat necesitatea racordării ofertei de formare profesională continuă la nevoile personalului didactic (altor specialiști) și managerial, astfel încât rata de participare la stagii de formare continuă să crească, iar rezultatele elevilor să se îmbunătățească. De asemenea, a apreciat efortul depus de universitate, Centrul de Formare Continuă și Leadership în susținerea factorilor de decizie din cadrul OLSDÎ în procesul de proiectare a programelor și planurilor de dezvoltare a resurselor umane la nivel raional/municipal.
Viorica Andrițchi, dr. hab., prof. univ., director al Centrului de Formare Continuă și Leadership, a prezentat cadrul metodologic de elaborare a programului raional/municipal de dezvoltare a resurselor umane din învățământul general. În baza cadrului legislativ național, doamna director a recomandat algoritmul de elaborare a programelor și planurilor în domeniul de referință (10 pași), acestea fiind apreciate de către participanți ca pertinente și relevante pentru necesitățile echipelor OLSDÎ în domeniul planificării strategice și operaționale.
Directoarea CNIDE „Clasa Viitorului”, Victoria Belous a îndemnat la transformarea digitală a educației, inclusiv prin intermediul formării cadrelor didactice în domeniul inovațiilor digitale, crearea spațiilor de învățare deschise și inspiraționale cu abordări interdisciplinare și inovative, utilizarea tehnologiilor digitale, ce favorizează procesul de învățare centrat pe elev.
Dr., lect. univ. Ecaterina Moga, formator CFCL, s-a referit la modelul liderului de excelență, unul care inspiră, cu viziune și capacitate de transformare în realitate a calităților sale de anticipare. În acest context, a recomandat participanților să-și construiască echipe de succes, care să inspire și să motiveze cadrele didactice și manageriale din raion/municipiu pentru creștere profesională, pentru îmbunătățirea calității educației.
Dr., conf. univ. Elena Țap, șefa Departamentului Formarea Continuă a Profesorilor, împreună cu Dr., conf. univ. Aliona Paniș, șefa Departamentului Psihopedagogie, Psihologie și Management Educațional, Dr., conf. univ. Angela Teleman, șefa Departamentului Educația Timpurie și Învățământ Primar, dr., conf. univ. Tatiana Verdeș, șefa Departamentului Educația Adulților și Dezvoltare Personală au prezentat oferta de formare a CFCL (programe acreditate de perfecționare, recalificare, module tematice la solicitare), lista serviciilor de expertiză didactică și managerială, consultanţă pentru personalul didactic și de conducere, conform nevoilor individuale de dezvoltare profesională, în contextul avansării în carieră; serviciile de expertizare/avizare a materialelor, produselor curriculare.
Șefii OLSDÎ prezenți la eveniment au apreciat inițiativa frumoasă a CFCL de a organiza sesiuni de formare continuă pentru factorii de decizie, specialiștii din cadrul OLSDÎ în contextul consolidării mecanismului de implementare a politicii educaționale la nivel local.
În final au fost semnate acorduri de colaborare între UPSC și OLSDÎ în domeniul formării profesionale a personalului didactic și de conducere, a specialiștilor din cadrul Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului. Aceste acorduri presupun și: schimbul de informații și bune practici în domeniile de interes comun; organizarea în comun a reuniunilor științifico-practice pe subiecte de interes comun; organizarea în raion/municipiu a stagiilor de perfecționare, a modulelor tematice, relevante pentru beneficiari; asigurarea accesului cadrelor didactice, manageriale, a reprezentanților OLSDÎ la diverse programe de avansare în carieră.
Partenerii au convenit de comun acord ca în primăvara anului curent să organizeze noi sesiuni de formare în domeniul managementului calității educației la nivel raional/municipal.