Inovație în educația timpurie din Călărași

Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a desfășurat sesiuni de formare profesională continuă pentru educatorii de la Instituția de Educație Timpurie nr. 3 „Prichindel” din Sipoteni, IET „Andrieș” din Pitușca și IET nr. 1 „DoReMicii” din Călărași. Astfel, CFCL contribuie la consolidarea angajamentului pentru excelența în educația timpurie, un pilon important al Programului Național „Investim în Profesori”, ediția pentru educatori, inițiat de Ministerul Educației și Cercetării. 

Participanții au beneficiat de expertiza formatorilor: Lilia Cebanu, Nadejda Baraliuc, Svetlana Golubițchi, Larisa Noroc, Larisa Chirev și Victor Mislițchi. Tematica formării a acoperit un spectru vast de subiecte, esențiale pentru dezvoltarea profesională a educatorilor. Printre acestea s-au numărat tendințele internaționale în dezvoltarea educației timpurii, inițiativele de educație și îngrijire timpurie în Uniunea Europeană, precum și practicile europene în educația timpurie. S-au discutat și aspecte legate de educația centrată pe copil, educația individualizată și diferențiată, și strategii centrate pe copil, alături de psihologia învățării copiilor de vârstă mică.

De asemenea, au fost abordate necesitățile copiilor și curriculumul integrat, inclusiv dezvoltarea holistică prin diverse tipuri de activități, evaluarea specifică în educația timpurie, și educația pentru mediu. În plus, formarea a inclus discuții despre starea de bine a copilului în grădiniță, prevenirea bullying-ului, educația inclusivă pentru copii cu CES și diversitatea culturală.

Prin aceste sesiuni, educația timpurie a fost adusă în prim-plan, cu accent pe importanța adaptării și implementării celor mai bune practici pentru a răspunde nevoilor specifice ale copiilor și a promova un mediu educațional inclusiv și adaptat diversității culturale.

Implicarea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și a formatorilor săi subliniază angajamentul continuu pentru îmbunătățirea calității educației timpurii și sprijinirea dezvoltării profesionale a educatorilor, asigurând un impact pozitiv asupra educației și dezvoltării copiilor din comunitățile implicate.